woensdag 2 april 2014

Kunstzinnige oriëntatie




Kunstzinnige oriëntatie  


Les 5: Beeldaspecten

Afbeelding ’’huidige beeldcultuur’’
 
Hoofdcategorie

 


Kleur

Deelbegrip

 

Kleurcontrast

Afbeelding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rob Gonsalves – The Sun Sets Sail (na 2000)



 
 

Korte omschrijving van het begrip

 

In dit schilderij is er sprake van een licht-donkercontrast. Bij licht-donkercontrast is er sprake van een tegenstelling die kan ontstaan bij het gebruik van lichte en donkere kleuren of tinten van een kleur.
 

Hoe in de afbeelding

 

Er ontstaat een tegenstelling door het gebruik van de lichte kleur wit en de donkere kleur blauw. Hierdoor lijkt het erop dat jouw hersenen van de zeilschepen een oud Romeins aquaduct maakt.

Welk effect in de afbeelding

 

 

 

 

 

 

 

 Door de kleur wit in de wolken en als opening voor van het aquaduct te gebruiken en de kleur blauw te gebruiken voor het aquaduct, de zee en de lucht ontstaat er een omschakeling in het schilderij en in de hersenen. De zeilboten vervagen en worden uiteindelijk de openingen van het aquaduct. De blauwe lucht gaat hierin mee. waar de zeilboten nog duidelijk zichtbaar zijn fungeert de blauwe kleur als lucht, maar later gaat dit over tot de vorm van een oude Romeinse aquaduct. Ik vind dit een erg boeiend schilderij. Kan er eerlijk gezegd wel naar blijven kijken.
 



Hoofdcategorie

 

Ruimte

Deelbegrip

 

Kikvorsperspectief


Afbeelding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 
Korte
omschrijving
Van het begrip

 

 

Zien zoals een kikker het ziet; een standpunt vanaf de grond, of in dit geval zal de kikker vanuit het water omhoog kijken.
 

Hoe in de afbeelding

 

 

 

Je kijkt op tegen de man, het kind, de hond en het huis. De horizon is op deze afbeelding weggelaten, waardoor er veel luchtruim te zien is.
Welk effect in de afbeelding

 

 

 

De gelaatsuitdrukking van de oude man verraadt dat hij een heel eind de diepte inkijkt. Het luchtruim dat enkel gezien wordt door de kijker bevestigt dit. De wolken die links op de afbeelding te zien zijn geven net even dat extra effect aan de hoogte waar zij zich op dat moment bevinden.
 
 
 
Een eigen ontwerp: 'maak een draai aan een foto'. 


Hoofdcategorie

Klassiek
Deelbegrip

Portret
Afbeelding















Korte
omschrijving
Van het begrip



Een portret wordt van iemand gemaakt om de persoon in kwestie af te beelden. Dit gebeurde veel in de klassieke schilderkunst. Tot 1870 kunnen we spreken van een klassieke stijl. Bij een les over de klassieke schilderkunst kun je Napoleon nemen als voorbeeld. Het voordeel hiervan is dat jij als leerkracht meteen het vak geschiedenis erbij kunt verstrengelen.

In de tijd dat Napoleon leefde waren er natuurlijk nog geen telefoons. Dit is dan ook meteen mijn postmoderne touch aan dit schilderij. Ik heb dit verduidelijkt door met aluminiumfolie de uitzendsignalen, van de telefoon, aan te geven.
Hoe in de afbeelding




Ik heb op de tekening het portret van Napoleon geprobeerd na te maken en er een postmoderne touch aangegeven. Het is duidelijk te zien dat er een portret is gemaakt van Napoleon. De persoon die op het schilderij terecht kwam moest hiervoor een tijd lang als voorbeeld zitten of staan.
Welk effect in de afbeelding





Ik weet dat Napoleon een belangrijk persoon in onze wereldgeschiedenis is, maar een kind die hier niet veel vanaf weet kan wel zien dat het gaat om een belangrijk persoon. Een kind kan aan de afbeelding zien dat hij aparte kledij draagt. Dit heeft meestal alleen een koning of een ander belangrijk persoon aan.
 
 









Titel: de schepping van Adam
Maker: Michelangelo
Geschilderd: omstreeks 1511
 
 
Wat valt er op aan deze afbeelding? 
Er wordt gebruik gemaakt van veel lichte kleuren. Als kijker word je naar het midden van het schilderij gezogen, omdat het daar allemaal gebeurd. God geeft namelijk Adam(de eerste persoon op aarde) het leven.
 
Betekenis van de afbeelding:

De persoon rechts op het schilderij moet God voorstellen. God geeft het leven aan zijn eerste menselijke schepping op aarde, namelijk Adam. Nadat Adam het leven heeft gekregen leeft hij verder in de tuin van Eden. De engelen achter God zorgen ervoor dat God nog meer macht uitstraalt.
 


Hoe is de afbeelding gemaakt?
Er is veel gebruik gemaakt van lichte kleuren om de hemel te verduidelijken. Ik denk ook dat Michelangelo er bewust voor heeft gekozen om God boven Adam te laten hangen, omdat ze altijd zeggen dat God almachtig is en niemand boven hem kan staan. De goddelijke dynamiek blijkt uit de wapperende haren en baard. 
 
 
Tijdskenmerken
Dit schilderij werd gemaakt om als fundament van de humanistische herwaardering van en aarde voor te stellen, dit vond overigens plaats in de tijd van de Renaissance. Zonder dit schilderij had het moderne tijdperk niet zijn vleugels kunnen spreiden.
 
 
Mening
Ik vind het een erg mooi idee om zo'n schilderij op deze manier te tonen. Iedereen, die op school Bijbelse lessen heeft gehad, weet wel dat Adam de eerste mens op aarde was. Later volgde Eva nog, omdat Adam zich alleen voelde. Het schilderij laat zien hoe Michelangelo dacht dat Adam tot leven gekomen moest zijn. Erg mooi om dit schilderij te bekijken, vooral omdat Adam de eerste was van nu een aantal miljard.


Postmoderne variant

 
Titel: de schepping van de telefoon
Maker: Ricardo Bekooy
Datum: 3-4-2014

Aandachtspunten/hoe is het gemaakt
Om de afbeelding postmodern te maken heb ik ervoor gekozen om zelf Adam te spelen. Ik doe dit in de kleding van tegenwoordig. Het duidelijke postmoderne dat aan deze foto anders is dan in het schilderij is dat de personen op de postmoderne variant wel met de vingers naar elkaar toe gaan, maar elkaar de informatie(leven) geven via de telefoon. Ook zijn er twee laptops aanwezig om het nog meer te verduidelijken.
 
Betekenis van de afbeelding/stijl
Ik probeer een andere touch te geven aan 'de schepping van Adam', door er nu vrolijk en modern(telefoon en laptop) op te staan. Ik wil hiermee zeggen dat het leven van de mens vroeger echt in het teken stond van God. Tegenwoordig zijn er meer mensen Atheïst, dan echt gelovig. De telefoon is voor ons nu zo revolutionair en belangrijk dat het 'leven' figuurlijk ook via de telefoon gegeven kan worden.
 
Mening
Ik vind 'de schepping van Adam' erg interessant, omdat je, zoals al eerder aangegeven, naar het midden van het schilderij wordt gezogen. Als ik dan de koppeling maak naar mijn eigen creatie, dan is het wel postmodern geworden en het idee erachter vond ik zelf ook wel grappig, maar het is natuurlijk in mijn geval maar een grap.
 
 
 
 
 
 
 
Omgebouwde methode-les: mode over 20 jaar.
 
Voorbereiding
Beeldend doel:
Hoe ziet de mode er over 20 jaar uit?
 

Technisch doel:
Minimaal 3 gemengde kleuren en het schilderij verwerken

Beeldend probleem
Hoe beeld ik de mode in de toekomst uit?

Introductie
Als introductie wil ik de leerlingen graag visueel begeleiden door een korte video te laten zien over een modeshow in Milaan. Dit is namelijk de mode van nu(2014).
 
 
Vraag vooraf
Bedenk, voordat de video begint, goed hoe onze mode van nu eruit ziet?
 
https://www.youtube.com/watch?v=ITS1IuQAuFs&feature=player_detailpage 

vraag naar aanleiding van het videofragment
Herkennen jullie kleding uit de modeshow, die je ook zou kunnen zien in het dagelijks leven van nu?
 
 
 Informeren
Ik laat een foto zien van een persoon uit het heden (2014) en van een groep mensen uit de jaren 80. Ik vraag de leerlingen vervolgens wat de grootste verschillen zijn? Zouden jullie de kleding van deze mensen uit de jaren 80 dragen? Als extra informatie vertel ik dat de kleding uit de jaren 80 toen echt de mode was en dat het normaal was dat de meesten er zo bij liepen.
 
 
Beeld beschouwen
Ik laat de leerlingen goed kijken naar de twee afbeeldingen op het digibord. Ik vraag hen wat zij nou de grootste verschillen vinden, tussen de twee afbeeldingen. Welke van de twee zou jij liever aantrekken? Hoe komt het dat je deze voorkeur hebt?
                                                               Instrueren

Uitleg: De leerlingen hebben nu kunnen zien dat mode in de loop der jaren veranderd. In de jaren 80 liepen de mensen er namelijk heel anders bij dan dat wij dat nu in het heden doen.
Wij hebben nu kunnen zien dat de mode vroeger anders was dan dat in het heden. De opdracht is als volgt: het is de bedoeling dat iedere leerlingen goed gaat nadenken over hoe wij er over 20 jaar uit zullen zien. welke kleding hebben wij dan aan? hebben wij dan allemaal rare hoedjes op? of lopen we op hoge schoenen? Er zit nog een extra opdracht aan vast en deze is dat iedereen minimaal drie gemengde kleuren moet gebruiken in zijn/haar schilderij.

Materiaal:
  • verf
  • wit paper A4 formaat
  • bordje om kleuren op te mengen (per kind)
  • potje met water om kwasten in af te spoelen
  • eierdoos met verf (per 4-tal)
  • kwasten
 
 
 

                                          Toren van Hogersmilde


Tijdens college 3+4 kregen we een filmpje te zien, waarin verslag werd gedaan van het omvallen van de toren van Hogersmilde, waardoor een gedeelte lang zonder televisie zat.


De opdracht was dat er een nieuwe toren van Hogersmilde moest komen. De toren moest hoog zijn en bovenop moest er een moderne communicatiemiddel komen. Dit moest vervolgens gebeuren in een vrij korte tijd, namelijk 15 minuten.

De technieken: vouwen, knippen en plakken.
De materialen: stroken, papier en lijm.
Het gereedschap: de schaar.
De stroken moesten gevouwen worden als langwerpige driehoek.
Dit is het resultaat geworden van de toren: (groepje met Dennis Vonk en Angelina Scholte)

 

 

 
                                                Les 6+7: ontwikkelingsfasen en eindopdracht
 



Voorbereiding *
Context
Portret van een griezelig dier(groep 7/8)
Basisplan
Opdracht en randvoorwaarden

Doelen
Beeldend doel:
Maak van jouw lievelingsdier een angstaanjagend en griezelig dier.

Technisch doel:
Maak gebruik van lichte en donkere kleuren.

Receptie
/Oriëntatie *
Introduceren
Beeldcultuur
Aan het begin van de les laat ik een fragment zien uit de film kungfu panda. Hier zijn verschillende soorten dieren te zien. Na het fragment vraag ik de leerlingen welke dieren zij hebben gezien.

 
BeeldaspectenDe belangrijkste beeldaspecten voor deze les zijn de vorm en kleur. Er moet duidelijk te zien zijn om welk dier het gaat en er moet gewerkt zijn met een licht/donker aspect.
 
*


Informeren
Ik laat een aantal afbeeldingen zien van mensen met een bepaalde emotie. Een lach, verdriet, boos, geschrokken enzovoort.
 
1. vooraf vraag ik aan de leerlingen hoe zij kunnen zien aan mensen welk humeur zij  hebben?
2. Hoe kun je nou aan iemand zien dat diegene boos is?
3. Wie kan vertellen waar jij aan denkt bij het woord griezelig? (monster, eng, donker)
4. Benoem 3 kenmerken waarom jij vindt dat deze afbeelding er griezelig uitziet? (donker, kerkhof en verlaten huis)

 
 
 Ik maak er tijdens de vragen een onderwijsleergesprek van. Bij de laatste vraag schrijf ik de antwoorden van de leerlingen op het bord. Dit kunnen zij tijdens de opdracht nog nodig hebben.
*
Instrueren
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn gekozen dier er griezelig uit gaat zien?
 
                  
                  lelijkste hond                                                                         lelijkste kat
 
Aan welke kleuren denk je bij de achtergrond van een griezelig dier?
 
Vervolgens maak ik weer de koppeling naar het griezelige huis dat ik al eerder heb laten zien. Ik vertel de leerlingen dat zij hun favoriete dier gaan tekenen, maar deze moet er wel eng en griezelig uit zien. De achtergrond moet ook deze griezelige uitstraling krijgen. Het technisch doel is dat er alleen gebruik gemaakt mag worden van lichte en donkere kleuren.
 
 

 
Productie
/Uitvoering
Observeren
Beeldend Vermogen
Kunnen de leerlingen ervoor zorgen dat het gekozen dier en het achtergrond griezelige kenmerken uitstraalt? Laten de leerlingen op de juiste manier de lichte en donkere kleuren in het werk spreken?
 

Begeleiden
Werkprocessen
Ontwerpen
Experimenteren
Creëren

Afronden
Tijdsmanagement
 
Informeren en instrueren: 15 min.
Bedenken van het dier en pakken van het materiaal: 10 min.
Schilderen van het griezelige dierenportret: 30 min.
Opruimen: 5 min.
Reflecteren: 15 min.
Evalueren: 5 min.

Reflectie
/Nabeschouwing
Nabespreken
Reflecteren
 
Het reflecteren wordt gedaan d.m.v. een presentatie.

Beoordelen
Beoordelingsmatrix * 
 
                                                                             



Griezelig dierenportret


Onvoldoende


Voldoende


Goed


Kleurgebruik
Heeft geen gebruik gemaakt van lichte en donkere kleuren. 

0 punten

Heeft minimaal gebruik gemaakt van lichte en donkere kleuren.
 
20 punten
Heeft goed gebruik gemaakt van lichte en donkere kleuren.

40 punten
 


Afwerking

Het is niet te zien om welk dier het gaat.

0 punten.
 

Het is redelijk te zien om welk dier het gaat.

15 punten.
 

Het is goed te zien om welk dier het gaat.

20 punten.
 


vorm

Er is geen samenhangend geheel tussen het griezelige dier en achtergrond.


0 punten.
Er is enigszins sprake van een samenhangend geheel tussen het griezelige dier en achtergrond.

20 punten.
 

Er is een goed samenhangend geheel tussen het griezelige dier en achtergrond.


40 punten.






 


 



 


Presenteren

De leerlingen presenteren hun werk aan de klas. Zij vertellen wat zij eraan hebben gedaan om hun lievelingsdier een angstaanjagend en griezelig karakter te geven.
Evaluatie
Evalueren
Wat hebben we geleerd? Lukte het goed om een keuze te maken uit de kleur(en)?





Feedback medestudent ‘Mijn familie aan tafel’ door Dennis Vonk

1.Wordt er rekening gehouden met de belevingswereld van het kind.

Redelijk. Mode is een onderwerp waar de meeste meisjes zich veel mee bezighouden. Enkele jongens ook. Voor anderen is het misschien goed om eens kennis te maken met mode.

2. Is de inleiding motiverend voor de leerlingen.

D.m.v. een filmpje worden de leerlingen geïnspireerd. Ik zou wel een wat korter filmpje kiezen. Leuk om een foto uit de jaren 80 te gebruiken voor beeldbeschouwing.

3. De opdracht: is er sprake van een duidelijk beeldend probleem?

Zeker. Het beeldend probleem is de kinderen laten uitbeelden hoe hun kleding er over twintig jaar uit ziet. Hierbij laat je de kinderen vrij in de manier waarop zij dit doen, maar ze krijgen een aantal tips waar ze aan kunnen denken.

4. Worden de leerlingen door de les opzet gestimuleerd tot eigen vormgeving?

Ja. De leerlingen mogen vanuit een beeldend probleem zelf losgaan op de kledingstijl over twintig jaar. Daarbij is eigenlijk alles geoorloofd en bestaat er geen goed of fout. Ik denk dat de meeste leerlingen er heel enthousiast van worden en hun fantasie in de vrije loop kunnen laten.

5. Is het beeldmateriaal adequaat gekozen?

Ja. Ik vind het vooral goed dat je een foto uit de jaren tachtig gebruikt en te zien hoe kleding er twintig jaar geleden uitzag. Het filmpje is wat lang, maar heeft beeldmateriaal sluit aan bij de les.

6. Straalt het gekozen beeldmateriaal de huidige tijd uit?
    Ja. De nieuwste mode wordt gebruikt.

7. Geef een aantal verbeter punten / aanvullende suggesties.

Ik zou een korter filmpje gebruiken en vooraf kijkvragen stellen om hier na het filmpje of terug te komen.


Ik zou een extra opdracht meegeven, waardoor de kinderen hun creativiteit kunnen uiten. Bijvoorbeeld: Hoe kan ik de plaatjes mooi uitknippen of welke kleuren passen mooi bij elkaar?

8. Wat is het sterkste onderdeel van de les, en waarom?
Het onderwerp vind ik heel goed gekozen, omdat alle leerlingen zich hierbij betrokken zullen voelen en ik vind het goed dat de leerlingen hun eigen kleding moeten ontwerpen. Kinderen raken extra betrokken wanneer het over henzelf gaat. Ook vind ik het heel sterk dat je veel vanuit de leerlingen laat komen en een open opdracht geeft. Dit moedigt het gebruiken van creativiteit aan.








1 opmerking:

  1. Baccarat 101 | Wilbur's
    The game of Baccarat is one of the most 메리트카지노 popular poker variants in North America. The game begins by playing the card 바카라 사이트 in 메리트카지노 front of the dealer,

    BeantwoordenVerwijderen